Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dan Brown: Šifra mistra Theodorika

Splnil jsem si povinné minimum, abych potvrdil svou příslušnost k euroatlantické civilizaci a v pár uplynulých měsících načetl a zkoukl Šifru mistra Leonarda a taky knížku a film Andělé a démoni.

Smrtka jasně ukazuje směrem na Karlštejn

Dan Brown je hlavně zručný řemeslník, který šikovně kombinuje útržky všemožných spikleneckých teorií s turistickými průvodci po evropských metropolích.  Na to, že píše o záhadách a symbolech, ve svých knihách nic záhadného či nevyřčeného neponechává, píše-li o dvanácti pohárech na stole, musíte se smířit s tím, že Vám všech dvanáct detailně popíše. Mají-li umřít čtyři kardinálové, každý někde jinde a vždycky v celou, nepočítejte, že by doktor Langdon odhalil padoucha třeba v polovině trasy. Přece čtenáře neochudí o svou konstrukci historické procházky.

Striktní přesnost, popisnost – to jsou Brownovy mantry. Dokonce i Hollywood, když přetavoval jeho bestsellery na blockbustery, ponechal větší prostor pro divákovu fantazii. Obvykle zachází s literaturou zcela opačně.

Brown píše pro Američany a v nás Evropanech přiživuje pocit kulturní nadřazenosti. Nevodí čtenáře po žádných zapadlých koutech a periferiích, thrillerové situace vytváří na místech hlavních prohlídkových tras, místech, která i farmář z Wisconsinu zná z půldenní autokarové okružní jízdy městem. V Paříži se začíná v Louvre u Mony Lisy, v Římě na Svatopetrském náměstí.

Pokud by se Dan Brown rozhodl umístit děj své další knihy do Prahy, dojel by doktor Langdon asi dvaadvácou k Hradu, tam by v Katedrále svatého Víta objevil neklamné známky toho, že byl Petr Parléř účastníkem rozsáhlého středověkého spiknutí, které ovšem zosnoval už svatý Václav se svatým Vojtěchem. Od té chvíle budou všechny další indicie ukryty pod číslem pět, protože už v tom máme Víta, Václava a Vojtěcha, co začínají od V a to je římská pětka.

Pátý chrlič bude v pět hodin vrhat stín směrem ke Strahovskému klášteru, kde bude v páté polici pátou knihou jistojistě první vydání Švejka, a v něm na páté straně bude v pátém řádku, zřejmě něco o tom, že Ferdinand d´Este bydlel na Konopišti (dále následujevýklad o Haškovi, sarajevském atentátu a o světové válce). Na dalších stranách zběsilá honička po Petříně, přičemž padouši stíhají Langdona lanovkou. Z Újezdu (je tam hospoda U Švejka, což Langdona nahlodá ve správnosti konopišťské indicie) to vezmou padouši přes Kampu, kdežto Langdon jede kolem Pražského Jezulátka (výklad), protože ví, že všechny nepravosti se točí kolem církve. Znovu se s lotry utká na Karlově mostě, někde tam jak stojí fronta turistů na pohlazení křížku – to bude další stopa.

Úprk uličkami na Staromák, Langdon už pochopil, že klíčem k odhalení spiknutí je pohyb po těch cedulkách, které označují Královskou cestu (výklad). Smrtka na orloji už dá jasný impulz k tomu, aby se místo na Konopiště vydal na Karlštejn. Autokarové zájezdy tam vyjížději od Obecního domu, jenž leží u Prašné brány, kterou začíná zmiňovaná Královská cesta. To je ale náhodička.(Původně měla celá kniha začínat právě tady, ale cestovky si stěžovaly, že by pak američtí turisté, kteří si zaplatí trasu Po stopách Roberta Langdona, museli na Pražský hrad do kopce, tak to otočil.)

Autokar se na Karlštejn líně vleče (vyplněno výkladem) a do zkázy OSN už zbývá jen pět minut. Na hradě tedy Langdon vysprintuje do kaple, vyzdobené Mistrem Theodorikem, který v tom spiknutí jel od začátku s Parléřem a na jednom z jeho deskových obrazů (asi na tom, kde se nakreslil sám s knížkou, co všichni známe z učebnice) bude tlačítko a bude vyhráno.

Akorát nevím, koho by Brown použil jako spiklence. Ilumináty, templáře a zednáře už dost vytěžil, asi by musel přijít s něčím novým. I zde má ovšem Praha co nabídnout – máme přece Ordo Lumen Templi – řád, který založil Dan Landa (možná indicie v textu některé z jeho písní, kterou budou hrát v té Hospodě u Švejka, např. „Touha je zákon, kámo, zákon“, to je spiklenecký jak hrom.)

Autor: Radovan Auer | pátek 9.7.2010 15:50 | karma článku: 22,65 | přečteno: 2005x
  • Další články autora

Radovan Auer

A co když má pravdu Kalousek i Lessy?

Tak prý lže buď ministr nebo šéf policie. V obou případech nepříjemné. A co když jde jen o hloupé nedorozumění?

18.7.2012 v 23:17 | Karma: 10,37 | Přečteno: 898x | Diskuse| Politika

Radovan Auer

Zachraň své kino!

Na začátku příštího roku nebude v České republice promítat ani polovina kin, jež byla v provozu loni. A nikoho to moc netankuje. Zatímco v roce 2011 se ještě promítalo asi v sedmi stovkách kin, do roku 2012 jich nejspíš vstoupí maximálně dvě až tři stovky. Promítání pod širým nebem se stane exkluzívním zážitkem, ze stovky letňáků jich nepřežije víc než deset.

3.6.2012 v 20:58 | Karma: 11,13 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Kultura

Radovan Auer

A kolik zaplatí MF Dnes?

Rok vězení a dvacet let hanby za znásilnění, které nespáchal. Soud mu teď přiklepl odškodnění 766 tisíc. Podle mne docela málo, když uvážím, že si šel sednout na prahu dospělosti a do čtyřiceti si na něho sousedi ukazovali prstem. „Hele, pederast jde.“

22.2.2012 v 10:40 | Karma: 27,65 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Společnost

Radovan Auer

Jídelák je kamarád 2

Je to přesně rok, co jsem prvně psal blog o jídelácích. Takže, jak se říká na schůzích a v seriálech, „je čas ohlédnout se a bilancovat“.

16.2.2012 v 15:52 | Karma: 14,72 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Cestování

Radovan Auer

Vážený pane prezidente,

při nedávné návštěvě Vašeho ruského protějšku jste bagatelizoval manipulaci právě proběhnuvších voleb, jakož i potlačení protestů proti nim, které běží dodnes.

19.12.2011 v 23:57 | Karma: 17,96 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2295x
Máte-li pocit, že píšu jak dement, nejspíše dement jsem.