Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aktuality 1 – Bém, Paroubek, křížkovači, Tůma, žoldácká média

Občas mne některá zpráva v novinách dostane a já si říkám, že bych o tom měl napsat, když už jsem se teda stal tím blogerem. Pak přijde lennost, nedostatek nápadů, napíšu pár vět a konec. A za týden si v novinách přečtu nějakou fundovanost a říkám si, ty vole, měl jsi to napsat před tím týdnem, byla by to ještě větší fundovanost.

I ty zapisalsja dobrovolcem na vasevec.cz?!

Takže zakládám soukromou nepravidelnou rubriku Aktuality a jsem sám zvědav, ke kterému dílu se dobloguju. Slibuju, že ty další díly už nebudou tak dlouhé jako tento, ale nějak se mi to nahromadilo.

*

Abych začal aktuálně „s prstem na tepu doby“: téma No.1 na dnešním facebooku (aspoň na mé zdi) byla odpověď Pavla Béma na článek Tomáše Baldýnského.

http://www.lidovky.cz/nikdo-vam-nedal-mandat-kritizovat-pise-bem-novinari-baldynskemu-p8z-/ln_nazory.asp?c=A101101_173749_ln_nazory_pks

Ta odpověď je tak dvanáctkrát delší jako původní článek a já mám obavu, že nám tu v osobě P.B.P.P. roste nový český superpsavec. Ostatně sám naznačuje, že teď bude mít čas reagovat na články v tisku. P.B.P.P. se tak neochvějně vydává ve šlepějích J.P., jenž si už k účelu superpsaní založil i vlastní web (www.vasevec.cz ). „Břitce“ a „s nadhledem“ se v něm naváží do médií, která o něm píší nelichotivě, takže má práci na příštích deset let. Bémův web by se mohl jmenovat www.zedhlouposti.cz (protože ten jeho poslední odstavec jsem fakt nepochopil).

*

Spisovatelské zálibě J.P. jsem věnoval svůj vůbec první blog v životě letos v červnu (Paroubkův slovníček) a měl jsem černé svědomí, že kopu do mrtvoly. Od té doby pan P. zněkateronásobil své publikační úsilí a vše vyvrcholilo založením již zmíněného vasevec.cz. Nejvíc mne dostala jeho výzva

Milí mladí přátelé, hledám do svého nového týmu pro práci v Poslanecké sněmovně, na internetovém serveru Vaše věc ad. dobrovolné a idealistické spolupracovníky, především mladé vysokoškoláky/-čky. Zejména ekonomy, právníky, filosofy, sociology, novináře ad..“

A opravdu, idealističtí mladí lidé se přihnali jako velká voda, na web již přispívá nejmladší komunista Dolejš i mladý socialista Dimun. Ale nejvíc píše pořád expředseda. Pomalu abych připravoval Paroubkův slovníček 2, ale zatímco v létě mi stačilo těch blábolů přečíst asi deset, teď bych jich musel načíst pár set. A na to fakt nemám.

*

Nedávno byly komunální volby. Dost mne vytočilo, jak svorně média před volbami tvrdila, že křížkování v komunálních volbách nebude fungovat. Schválně zkuste najít vyjímku, já žádnou nenašel. I mí oblíbenci Lebeda a Nováček podlehli přesvědčovací masáži stranických sekretariátů. Přitom zamyslíte-li se trochu nad matematickým principem voleb a způsobem uvažování běžných občanů, křížkování v komunálkách prostě fungovat musí. Zvlášť když fungovalo i v parlamentkách. A podíváte-li se na to, jak volby dopadly, nenajdete obec, ve které by křížkování nezafungovalo a nedalo jasný signál, koho lidé na radnicích chtějí a koho ne. Netvrdím, že je tím pádem všechno skvělé. Motivace lidí je často víc o emocích než o rozumu. Dobrý hospodský vypravěč má větší šanci na malém městě získat hlasy než podnikatel, který se do hospody nedostane, protože sedí do noci v kanclu. A půlce měsra dává práci. Taky až přehnaně fungují tituly u jména, hlavně doktorské. Že se to stranám nelíbí, úplně chápu. Složitě vymýšlejí pořadí na kandidátce, které často opravdu hlavu a patu má, Zohledňuje, kdo a jak chce pro dané město něco dělat, kdo a jak už pro něj dřív něco udělal. A taky to, kdo kolik přispěl do kasičky. A ti parchanti voliči letos přišli na to, že to můžou celý rozvrtat.

*

Dnes se taky novinami prolétl drb („objevila se spekulace“), že pokud dopadne v Praze koalice ČSSD-ODS, bude chtít TOP09 dostat Tůmu do vlády, a to na úkor současného ministra zdravotnictví Hegera. Doufám, že je to jenom mediální bublina, jejímž účelem je přilít oleje do ohně vášní v boji milostného trojúhelníku ODS-ČSSD-TOP09, přetahujícího se o primátorský řetěz. Obětovat Hegera kvůli Tůmovi, který do vlády nechce, by bylo hodně hloupé. Prý ho všichni kritizují, že není dostatečně důrazný v reformách. Přitom on sám od začátku deklaroval, že bude postupovat tak, aby uklidnil rozbouřenou situaci a našel podporu napříč celým zdravotnickým resortem. Se svými manažerskými zkušenostmi dobře ví, že pokud bude tlačit na pilu, další vládnoucí garnitura, ať bude jakákoliv, jeho koncepci smete ze stolu a udělá naschvál přesný opak, protože ji to přinese body u voličů – viz Julínek a polatky. Říkám, pomaleji, ale ne ode zdi ke zdi. Zdravotnictví potřebuje hlavně jistotu a kontinuitu.

*

A ještě jeden návrat do pravěku české politiky, teda asi o dva měsíce zpátky. Vůbec nechápu, proč se všichni novináři mohli zbláznit z toho, že Barták bude náměstek. Najednou se vyrojily články, jaký je to desperát, stojící za vším šlendriánem, všemi pochybnými tendry dvacet let zpátky. To ale nikomu nevadil víc než rok jako ministr obrany? Když nemá dostatečný morální kredit k tomu, aby byl náměstkem, jak mohl být ministrem?

Tak. A výsledkem dnešního snažení je sáhodlouhá litanie, ve které se místo do politiků navážím do novinářů. Ale když oni jsou fakt marní. Asi se přihlásím na tu Paroubkovu výzvu. Ale musím smazat ten slovníček. A začnu volit Zemanovce. Miloš je dycky uměl setřít.

Autor: Radovan Auer | středa 3.11.2010 0:39 | karma článku: 14,32 | přečteno: 1889x
  • Další články autora

Radovan Auer

A co když má pravdu Kalousek i Lessy?

Tak prý lže buď ministr nebo šéf policie. V obou případech nepříjemné. A co když jde jen o hloupé nedorozumění?

18.7.2012 v 23:17 | Karma: 10,37 | Přečteno: 898x | Diskuse| Politika

Radovan Auer

Zachraň své kino!

Na začátku příštího roku nebude v České republice promítat ani polovina kin, jež byla v provozu loni. A nikoho to moc netankuje. Zatímco v roce 2011 se ještě promítalo asi v sedmi stovkách kin, do roku 2012 jich nejspíš vstoupí maximálně dvě až tři stovky. Promítání pod širým nebem se stane exkluzívním zážitkem, ze stovky letňáků jich nepřežije víc než deset.

3.6.2012 v 20:58 | Karma: 11,13 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Kultura

Radovan Auer

A kolik zaplatí MF Dnes?

Rok vězení a dvacet let hanby za znásilnění, které nespáchal. Soud mu teď přiklepl odškodnění 766 tisíc. Podle mne docela málo, když uvážím, že si šel sednout na prahu dospělosti a do čtyřiceti si na něho sousedi ukazovali prstem. „Hele, pederast jde.“

22.2.2012 v 10:40 | Karma: 27,65 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Společnost

Radovan Auer

Jídelák je kamarád 2

Je to přesně rok, co jsem prvně psal blog o jídelácích. Takže, jak se říká na schůzích a v seriálech, „je čas ohlédnout se a bilancovat“.

16.2.2012 v 15:52 | Karma: 14,72 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Cestování

Radovan Auer

Vážený pane prezidente,

při nedávné návštěvě Vašeho ruského protějšku jste bagatelizoval manipulaci právě proběhnuvších voleb, jakož i potlačení protestů proti nim, které běží dodnes.

19.12.2011 v 23:57 | Karma: 17,96 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:39

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystupuje při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Vyšetřování Vrbětic končí. Nemůžeme očekávat spolupráci Ruska, řekl Rakušan

29. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  13:21

„Je prokázáno, že oba výbuchy provedli příslušníci ruské zpravodajské služby GRU. Jejich motivem...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2295x
Máte-li pocit, že píšu jak dement, nejspíše dement jsem.