Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kikina

Pan prezident navštívil poprvé po čtrnácti letech ministerstvo životního prostředí a inspiroval mne tak k úvaze téměř filozofické.

Klaus a ministr zahraničí ČR

Mezi námi „liberály“ a „intelektuály“ není Václav Klaus zrovna oblíbený. Zvláště v protikladu k tatíčku Havlovi jde odpor k němu často až do osobních rovin. Herečka Holubová dokonce do médií pronesla drb, který se šíří Prahou, že Klaus je homosexuál a proto se mu říká Kikina. A protože mezi liberály není homosexualita nijak přitěžující okolností, je Klaus označován za homosexuála perverzního, promiskuitního. Kamarád Ondra, jinak distingovaný chlapík, o něm říká, že je všech č…ů futrál a že pravidelně jezdí do Mnichova na orgie. Hojnou návštěvnost měl také server hradniparticka.cz, který nějaký čas činnost a názory Klause a jeho družiny parodoval. Ten ale již ukončil svou činnost prohlášením ve smyslu, že parodovat parodii nelze.

Klaus má názory extrémní, často záměrně. Stal se z něj takový hradní pankáč. Navíc sestavil celou pankovou kapelu, která se baví zpochybňováním všeho. Ono zpochybňovávat všechno jde a u dogmat je to žádoucí. Ale je to taková divná zábava pro konzervativce.

Občas mám ale pocit, že všechno, co pan prezident řekne, odsuzujeme tak nějak paušálně.

V názorech na ekonomiku má třeba podle mne Klaus pravdu skoro vždy. Kritizuje třeba Ameriku za to, že do ekonomiky pumpuje šílená kvanta dolarů, která nejsou ničím kryta. I to, že nechtěl jmenovat soudce, kterým ještě nebylo 30, mi nepřijde úplně mimo. A že nechtěl podepsat lisabonskou smlouvu? Já ji teda nečetl a o jejím obsahu mám představu víc než chabou, ale zavázat se k dodržování něčeho, co má tisíc stran, to mi taky přijde jako hovadina. A instituce, která si musí své členy zavazovat takovým textem, opravdu stojí na hliněných nohou. Absurdní normy EU a její předražený a nelogický chod ze mne z počátečního nadšence už dávno vychovaly euroskeptika.

Pominu-li jeho lidské stránky, Klaus nejvíce naštvává svými názory na globální oteplování. Říká, že se z oteplovačů vyvinula nová sekta. Neukázalo se ale už několikrát, že vědci při vědomí svého svatého poslání zkreslovali výsledky výzkumů?

Když si to trochu srovnám s křesťanstvím jako takovým, i ono často manipuluje a manipulovalo s fakty. Ve jménu křesťanské víry došlo k nekonečné řadě bezpráví. Za sebe říkám, že není náhoda, že církev má opakované problémy se sexuálními skandály. V průběhu historie navíc nashromáždila neadekvátní majetek a moc. V každé sebechudší vesnici na celém světě stojí mezi dřevěnými chatrčemi kamenný kostel, což jsou podle mne ty nejhůře investované prostředky. Drahej provoz, malé využití, hospodářský výsledek nula. Právě do mne uhodil blesk.

Na druhou stranu křesťanství vděčíme za to, že je v naší populaci zakořeněn nějaký základní morální kodex. Že i my ateisté, ať se chováme jakkoliv, tak rámcově tak nějak jsme v obraze, co se dělat má a co ne. Zpochybňováním víry vznikly víry jiné, podle mne zdravější.

A tak je to i s ekologií jako vírou. Možná má pravdu Klaus, že není potřeba se tak zaklínat obnovitelnými zdroji, protože fosilní paliva se nevyčerpají tak rychle, jak ekologové tvrdí a lidstvo mezitím postoupí ve vývoji a bude je umět nahradit něčím jiným. Možná má pravdu Klaus, že se zeměkoule neotepluje. Povolenkový byznys strašně připomíná obchod s odpustky.

Přesto budu dál třídit odpad, přesto se budu dál snažit minimalizovat svou ekologickou stopu nebo jak se tomu říká. Tak jako se snažím dodržovat desatero, i když ho ani neumím vyjmenovat.

Je dobře, že i když možná uhlí dojde až za dvěstě let, snažíme se o co největší využití obnovitelných zdrojů. Je přece lepší používat něco, čeho je nekonečně dost. Občas to přeženeme, když zákonodárci schválí normu, která zaplní půlku republiky solárními panely. Dva,tři větrníky na kopci považuji za estetické doplnění krajiny, ale plantáže větrníků na rakousko-slovensko-maďarském pomezí už působí obludně. V tu chvíli si říkám, že má pravdu Klaus s připomínáním svatého ekologického nadšení.

Jenže bez onoho „náboženského třeštění“ bychom nebyli tam, kde jsme. I děti ve škole vědí, že energií se má šetřit a příroda chránit. Když netřídíme odpad nebo svítíme někde zbytečně, aspoň víme, že děláme něco špatně.

Takže, pane prezidente, máte pravdu. Je to náboženský fanatismus, Děti Země jsou sekta a Greenpeace jsou na křížové výpravě. A je to podle mne tak správně, tak jako je správně, že na to upozorňujete. A proti Švejnarovi jste lepší prezident, ale Otakar Motejl by byl lepší.

Autor: Radovan Auer | pátek 12.11.2010 8:39 | karma článku: 12,91 | přečteno: 2400x
  • Další články autora

Radovan Auer

A co když má pravdu Kalousek i Lessy?

Tak prý lže buď ministr nebo šéf policie. V obou případech nepříjemné. A co když jde jen o hloupé nedorozumění?

18.7.2012 v 23:17 | Karma: 10,37 | Přečteno: 898x | Diskuse| Politika

Radovan Auer

Zachraň své kino!

Na začátku příštího roku nebude v České republice promítat ani polovina kin, jež byla v provozu loni. A nikoho to moc netankuje. Zatímco v roce 2011 se ještě promítalo asi v sedmi stovkách kin, do roku 2012 jich nejspíš vstoupí maximálně dvě až tři stovky. Promítání pod širým nebem se stane exkluzívním zážitkem, ze stovky letňáků jich nepřežije víc než deset.

3.6.2012 v 20:58 | Karma: 11,13 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Kultura

Radovan Auer

A kolik zaplatí MF Dnes?

Rok vězení a dvacet let hanby za znásilnění, které nespáchal. Soud mu teď přiklepl odškodnění 766 tisíc. Podle mne docela málo, když uvážím, že si šel sednout na prahu dospělosti a do čtyřiceti si na něho sousedi ukazovali prstem. „Hele, pederast jde.“

22.2.2012 v 10:40 | Karma: 27,65 | Přečteno: 1639x | Diskuse| Společnost

Radovan Auer

Jídelák je kamarád 2

Je to přesně rok, co jsem prvně psal blog o jídelácích. Takže, jak se říká na schůzích a v seriálech, „je čas ohlédnout se a bilancovat“.

16.2.2012 v 15:52 | Karma: 14,72 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Cestování

Radovan Auer

Vážený pane prezidente,

při nedávné návštěvě Vašeho ruského protějšku jste bagatelizoval manipulaci právě proběhnuvších voleb, jakož i potlačení protestů proti nim, které běží dodnes.

19.12.2011 v 23:57 | Karma: 17,96 | Přečteno: 1345x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2295x
Máte-li pocit, že píšu jak dement, nejspíše dement jsem.